Ve světě vína najdeme různé jeho varianty, které se mění v chuti, těle a dokonce i v typu vína samotného. To závisí jak na použité odrůdě hroznů, tak na způsobu výroby, zrání a balení vína.
Jednou z nejpřekvapivějších variant vinných nápojů je modré CHARDONNAY, které dostává tento název kvůli své barvě, protože ano, je modré! Díky tomu je snadno odlišitelné od červeného vína, které má červenofialovou barvu, od bílého vína, které má průhlednou zlatou barvu, a od růžového vína.
Modrý vinný nápoj dosahuje této barvy díky rodině flavonoidů, antioxidantů přirozeně přítomných ve víně a hroznech, známých jako antokyany. Tyto antokyany lze do vína přidat přirozeně i uměle, aby získaly uvedenou barvu.
A jak se to stává u šťávy a následně moštu z červených hroznů, antokyany reagují tak, že po kvašení a zrání dodávají vínu tuto konkrétní barvu. To je možné pouze tehdy, pokud je dosaženo správné rovnováhy barevných a bílých anthokyanů, které se nacházejí v bílých a červených hroznech a také v ovoci, jako jsou borůvky.
V závislosti na výrobní společnosti to bude způsob, jakým se dosáhne modř nápoje. Existují takové, které používají anthokyany přidané do směsi během fermentace, i když existují také modrá vína, která se získává přirozeně smícháním hroznů.
Co se týče množství alkoholu přítomného v modrém víně, je velmi podobné bílému vínu a růžovému vínu. Přítomnost alkoholu se pohybuje od 8 do 12 %, jde tedy o poměrně lehké víno, které se dá bez problémů pít .